Wentylatory dzialają caly czas

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bozak
    Classic
    • 2010
    • 7

Może to regulator napięcia, idzie z byt duży prąd lub zbyt mały, i w najgorszym ecu spaliło, ew jest zabezpieczenie przed spaleniem, czego przyczyną zgaśnięcie auta, a zbyt mało prądu powodowało złą prace podzespołów elektrycznych . Taką sytuacje miałem w hondzie tylko mi przeładowywało a regulator tak nagrzało ze chłodniczka się odkleiła problemy z abs, światłami,
    itd.
  • wojtass86
    Drive
    • 2008
    • 60

witam

mam problem w mojej skodzinie, ostatnio zauważyłem że po odpaleniu silnika jak jest zimny od razu załączają się obydwa wentylatory. Auto nawet jak jest zimne to nie ma ssania, obroty 900 -1000 i póki się nie rozgrzeje trochę dławi się i nie ma siły na benzynie.

Mam fabryczną instalkę LPG LANDI RENZO.

Po podłączeniu do kompa pokazało czujnik temperatury silnika, więc go wymieniłem.
    Jednak problem jest cały czas. Nawet po odłączeniu wszystkich czujników są 4 wentylator nadal chodzi.
    I teraz zastanawiam się co nim steruje i jest uszkodzone?
    Może jakiś przekaźnik lub coś od instalcji gazowej...

Miał ktoś podobne objawy?

Komentarz

• MIREK6493
      Classic
      • 2010
      • 16

Ja miałem ten sam problem w audi a3. Po wymianie termostatu wszystko ok. Sprawdź czy trzyma ci temperaturę.

Komentarz

• Zbyhoo
        Ambiente
        • 2012
        • 112

Sprawdziłeś bezpieczniki? Bezpiecznik nr 5 albo 6 jak walnie to tak sie dzieje.
        Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

Komentarz

• wojtass86
          Drive
          • 2008
          • 60

termostat trzyma dobrze, bezpieczniki zaraz sprawdze...

[ Dodano: Czw 06 Gru, 12 15:11 ]
          bezpieczniki sprawdzone, wszystkie są dobre...

jakieś inne sugestie?

Komentarz

• ces
            Ambiente
            • 2010
            • 112

Jak ma problemy z utrzymaniem obrotów, przeczyść przepustnice jeśli dawno tego nie robiłeś. na VAG nie pokazuje błędów? Wątpię żeby gaz miał coś z tym wspólnego. Jeśli odłączyłeś czujniki zero błędów i wentylatory nadal chodzą musi coś VAG pokazać.

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez wojtass86
              jakieś inne sugestie?
              miałem podobny problem ale w Leonie 1,6 16V , przy czym u mnie wentylatory chodziły nawet po wyłączeniu auta i wyjęciu kluczyków :shock: , problematyczny okazał się przełącznik który jest zlokalizowany pod akumulatorem , jego wymiana załatwiła sprawę , pod VAG'iem nie było żadnych błędów.

Co do dławienia to zaczął bym od czyszczenia przepustnicy i jej ponownej adaptacji, potem świece a co potem to ......
              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• wojtass86
                Drive
                • 2008
                • 60

mechanik też coś wspominał o tym przełączniku pod akumulatorem, chyba trzeba od tego zacząć...

możliwe że to dławienie jest spowodowane właśnie tymi wentylatorami silnik jest zimny i jeszcze od razu dostaje chłodzenia.
                ale po uruchomieniu na 1 sekunde obroty wchodzą na jakieś 1300 czyli właściwe "ssanie" a potem spadają na jakie s 800-900 i auto jest zamulone.
                po chwili jak się na gaz przełączy to już normalnie idzie i wkręca się na obroty,
                chyba że to jest oddzielny problem.

Komentarz

• yogii
                  Drive
                  • 2009
                  • 93

Cześć.Mam to samo wczoraj rozładowały mi akumulator pracujące wentylatory.Po podłączeniu wyszły błędy jakiegoś sterownika silnika i czujnika temp.Dodatkowo silnik nie łapie temperatury.Czy może to być spowodowane ciągłą pracą wentylatorów czy poszedł termostat? Jestem na jutro umówiony z mechanikiem zobaczymy co to może być.

Komentarz

• mroko
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 659
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez yogii
                    .Po podłączeniu wyszły błędy jakiegoś sterownika silnika i czujnika temp.
                    Jak są "jakieś" błędy to pewnie "coś" jest walnięte :P .

Może konkretniej jakie błędy jakie numery opisy?
                    Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• logan_x
                      Rider
                      • 2011
                      • 401
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jeżeli akumulator się rozładował to na pewno będzie dużo błędów wywołanych niskim napięciem.
                      Warto zapisać, ale zbytnio się nimi nie przejmować.
                      Jeśli po skasowaniu nadal się będą pojawiać to wtedy trzeba się nimi zająć.

Komentarz

• yogii
                        Drive
                        • 2009
                        • 93

Witam. Okazało sie, że padł sterownik wentylatorów o nr 1J0 919 506 L koszt 290 + robota 130

Komentarz

• iFi
                          Elegance
                          • 2012
                          • 906

Miałem podobne objawy u siebie w A3 1.6 (silnik o oznaczeniu APF).

Nie wiem dokładnie jak jest w BFQ ale w APF jest elektroniczny termostat. Miałem z nim różne przejścia ale jak już się lekko przyciął i nie domknął to komputer to wykrywał i włączał na stałe wentylatory. Nawet jak wyciągnąłem kluczyki ze stacyjki to nadal chodziły!

Raz identyczne objawy miałem przy padniętym czujniku temperatury. Wtedy ten termostat otwierał się sam na maksa i włączał wentylatory. Termostat ma wbudowaną grzałkę więc komputer jest w stanie go otworzyć na maksa jak trzeba...

Dodatkowo przy okazji... jeśli jakiś mechanik będzie sprawdzał termostat w gotującej się wodzie to życzę powodzenia... on ma otwarcie przy 105*C więc raczej trudno w warunkach domowych zmusić go do współpracy...

Pozostałe tropy to sterownik wentylatorów... Ale z tym nie miałem osobiście nigdy problemów.

Komentarz

Pracuję...